وقتی برای مریم مشکلی پیش میآید، گیج میشود و نمیداند چهکار کند. برای رضا که مشکلی پیش میآید، اوّلین راهی را که به ذهنش میرسد انجام میدهد و معمولاً مشکلش هم حل نمیشود. وقتی برای نازنین مشکلی هرچند خیلی کوچک پیش میآید، از پدر و مادرش میخواهد آن را حل کنند. واقعاً در هنگام مشکلات چگونه بهترین راه حل را پیدا و اجرا کنیم؟ این پنج گام کمک میکنند مشکلاتت را بهتر حل کنی.
1. مشکلت را تعریف کن
فکر کن سر امتحان هستی و از تو میپرسند مربّع را تعریف کن. اگر فقط بنویسی مربّع یک شکل هندسی است، تعریف درست و دقیقی نکردهای. چون بقیّهی شکلهای هندسی هم شکل هندسی هستند؛ مثل دایره یا مستطیل. مشکلات هم همینطورند. اگر بگویی مشکل درسی دارم، معلوم نیست چه مشکلی داری امّا مثلاً اگر بگویی: بخش تقسیم درس پنجم ریاضی را متوجّه نمیشوم، حالا یک مشکل دقیق و قابلحل داری.
2. برای مشکلت راهحل بیافرین
حالا برای حلّ مشکلت هر راهحلّی را که به ذهنت میرسد، بنویس. در این مرحله، تعداد مهم است. هرچه تعداد راهحلها بیشتر، بهتر. در این مرحله میتوانی مشورت هم بگیری.
3. برای راهحلهایت خوبی و بدی بنویس
یک جدول رسم کن و خوبیها و بدیهای هر راهحل را بنویس؛ مثلاً اگر یکی از راههای برطرف کردن مشکل درسی ریاضیات، درسخواندن همراه با دوستت باشد، عیبش ممکن است این باشد که وقت دوستت گرفته شود و خوبیاش این باشد که با هم راحتید و هزینهای هم ندارد.
4. بهترین راه حل را انتخاب کن
حالا خوبیها و بدیهای هر راهحل را بشمار. هر راهحلّی که خوبی بیشتر و بدی کمتری داشته باشد، فعلاً بهترین راهحل است.
5. بهترین راهحل را اجرا کن
حالا راهحلّی را که انتخاب کردی اجرا کن. اگر جواب داد که چه بهتر وگرنه میتوانی راه حلّ دوّم را از مرحلهی ۴ انتخاب و اجرا کنی. اگر این راهحل هم جواب نداد، راهحلّ سوّم و... . این کار را آنقدر ادامه بده تا مشکلت حل شود.
کاربران گرامی؛ برای مشاهده متن کامل این مطلب به فایل PDF پایین همین صفحه مراجعه فرمایید.